dreamingmaggie 發表於 2006-5-18 19:58:49

為保留繁體字盡一點力吧!

聯合國決定於 2008 年停用繁體中文 ( 正體中文 )

下面網站是為了反對這項決定 , 大家應該去投票 , 表達反對立場 .

http://www.gopetition.com/sign.php?currentregion=237&petid=8314

Say NO to United Nations' abolishment of Traditional Chinese in 2008!!!
Vote now!!

我鐘意繁體字呀!我覺得寫出黎係靚過簡體呢,雖然係多筆畫…

badfishboys 發表於 2006-5-18 20:32:40

支持~繁體字真係靚過簡體字好多....簡體字有d九唔搭八

hoilong 發表於 2006-5-18 20:54:28

唔要繁體??佢地傻架..

darkcl 發表於 2006-5-18 21:41:24

繁體字=中國文化

Mania 發表於 2006-5-18 21:43:45

真定假....點解唔要....

zaq9963 發表於 2006-5-19 01:13:36

原帖由 darkcl 於 2006-5-18 21:41 發表
繁體字=中國文化
有嚴重語病.中國文字又不是只有繁體字ㄚ.嚴格來說.只是中華文化的一小部份.
中國文字應該有許多寫法才對.雖然我不是念中文或歷史的.比如篆文.大篆.小篆.隸書.楷書.草書.繁體字.簡體字.合於潮流自然能流傳下去.要不然請問為什麼我們現在不是使用秦朝的篆文呢?現在台灣人還發明了火星文哩.Orz=.=zrO.當大陸的簡體字是屬絕大多數中國人使用時.繁體字變成中國文化的一部份只是時間早晚的問題而已了。

〥羽〥 發表於 2006-5-19 02:07:10

原帖由 zaq9963 於 2006-5-19 01:13 發表

有嚴重語病.中國文字又不是只有繁體字ㄚ.嚴格來說.只是中華文化的一小部份.
中國文字應該有許多寫法才對.雖然我不是念中文或歷史的.比如篆文.大篆.小篆.隸書.楷書.草書.繁體字.簡體字.合於潮流自然能流傳下去. ...
繁體字=正體字!!
正體字係幾千年一直進步得來的結果!!
而唔係由幾個人閉門思考而成!!
江澤文去外國提字都係要寫正體字!!
合於潮流自然能流傳下去...
"合於潮流" => 幾個人想出來就係合潮流?

不過咩都好..用得咪算....

dreamingmaggie 發表於 2006-5-19 14:42:45

繁體字係我地中國文化一部分…又關聯合國事…?

策絮 發表於 2006-5-19 18:27:38

原帖由 dreamingmaggie 於 2006-5-19 14:42 發表
繁體字係我地中國文化一部分…又關聯合國事…?
就係囉,又唔見佢地費左英文= =
繁體字係係大婆,老公此終都要番屋企的。
簡體字係二奶,等閒就話搵下姐,但唔會拋棄大婆的~~
<<<咩比喻來的xDD

Alex2k 發表於 2006-5-19 18:39:06

繁體字先係中國最早的文字

黑鬼 發表於 2006-5-19 19:46:38

關佢地差事咩,廢除繁體字
又唔係佢地用

dreamingmaggie 發表於 2006-5-19 20:08:41

原帖由 黑鬼 於 2006-5-19 19:46 發表
關佢地差事咩,廢除繁體字
又唔係佢地用

就係lor,我估佢地大部分都唔識睇…係唔係咁認識中國文化下,點可以有咁既決定?

策絮 發表於 2006-5-19 21:57:55

原帖由 dreamingmaggie 於 2006-5-19 20:08 發表

就係lor,我估佢地大部分都唔識睇…係唔係咁認識中國文化下,點可以有咁既決定?
如果佢地真係想學中圖文化就更加唔可以廢繁體。

dreamingmaggie 發表於 2006-5-20 13:21:59

對呀~

〥羽〥 發表於 2006-5-30 16:06:38

原帖由 策絮 於 2006-5-19 18:27 發表

就係囉,又唔見佢地費左英文= =
繁體字係係大婆,老公此終都要番屋企的。
簡體字係二奶,等閒就話搵下姐,但唔會拋棄大婆的~~
<<<咩比喻來的xDD
xd!!好比喻!!~
大婆萬歲!!~

banana1012 發表於 2006-5-30 18:26:26

繁體先係正宗
點可以冇繁體呢
如果唔係字就好似冇晒意思咁架喇

所有原裝野都貴d係始終都有個價值係喥嘛
唔係話其他好d就會貴d咁囉
頁: [1]
查看完整版本: 為保留繁體字盡一點力吧!