飽死?

金魚會否飽死之謎團解開:
金魚係唔會飽死的

1) 金魚系吾會飽死的, 台灣一個專家於網上發表過
我特登用左兩日做實驗, 證實狂餵 = 不會死
佢教人餵一次﹐ 等金魚又抬頭要野食﹐你再餵, 如此”類推”

佢亦講過一番好有道理既說話: 金魚好聰明, 飽又點會食野呢﹖
吾單只感, 金魚重好嘴丟的, 如果你餵過好吃既生糧比佢地食, 你要佢食翻乾糧都要等成日甚至幾日。

之所以人們經常誤解: 金魚會飽死
因為金魚食得多, 因此ALL得多, 亦因此

1a) 污染缸水所以死魚 (盲眼, 白點等)
1b) 換水太頻密, 或不適當所以ph shock, kh shock等, 或氯氣整死魚

2) 金魚系好粗生, 吾好睇佢地肥dud dud, 其實好餓得, 適應溫度能力亦好強 (能抵擋超冷氣溫)
先講翻食物問題:

其實台灣專家雖然講得有道理, 但點解佢狂餵既原因系想金魚快大

正常情況下金魚只需要早晚餵一次就夠, 份量因魚而異, 但大概都系bite size (一口牛肉)
口尺寸既兩粒糧就夠。

餓死我賠。

講翻point 1) 如果想金魚快大或者你覺得佢地食野好得意, 你地要注意換水問題

1c) 初學者記得要養水, 水候水系有氯氣, 所以要買個筒開1筒水, 擺個氣pump落去打氣
吾擺都得, 不過安全計落pump要3日, 吾落要5日 (水筒越大越需要時間)

就算養好水都吾好一野沖落去個缸度

1ci) 因為本身缸水所有”water quality” 都吾同你筒水, 最簡單就系溫度, (因為有D人會選擇晒下筒水),

water quality有分 physical environment同埋chemical environment:

physical: 水溫

chemical: chlorine and chloramines
general and carbonate hardness
pH
oxygen and carbon dioxide levels, phosphate levels,
nitrogenous waste levels
Nitrogenous waste再分成ammonia (NH4), nitrite (NO2), and nitrate (NO3).

總之養好水最好慢慢滴落缸, 或分次落缸

2cii) 吾好一野沖落缸, 因為有D種類如: pearl scale珠侖,, shuihogan 水泡眼等 (其實咩種都吾好)水流會整親D魚魚既身體, 做成永久傷害。

banana1012 發表於 2007-7-20 20:32:27

睇下餵邊隻糧啦,如果餵戈隻會發漲既糧,一定會飽死

man 發表於 2007-7-20 21:30:03

咩魚唔係唔知飽咩?

h4279926 發表於 2007-7-31 11:04:59

應該不會吧,我的魚都吃得飽飽的!

jiaqing 發表於 2008-8-23 01:22:46

不知道怎麼分別耶~我有時候2天一次~有時候1天就1次,只覺得在餵他們的時候,會一直靠過來!好可愛丫!!
頁: [1]
查看完整版本: 飽死?