man 發表於 2005-7-12 22:36:44

動物迷語

1. 馬兒是牠的兄弟,身上也長四隻腳,只是全身穿花袍,花袍只有黑白條。
2. 小小年紀,鬍子一把,客人來到,就喊媽媽。 
3. 腳穿釘鞋走無聲,不愛吃素愛吃腥,白天無事打瞌睡,半夜覓食不用燈。 
4. 小巧玲瓏一條船,來來往往在江邊,風吹雨打都不怕,只見划槳不掛帆。  
5. 滿身是箭一將軍,走起路來滿身滾。  
6. 小時穿黑衣,大時換綠袍,水裡過日子,岸上來睡覺。  
7. 臉上長鉤子,頭邊綁扇子,四根粗柱子,一條小辮子。   
8. 說牠是條牛,無法拉車走,說牠力氣小,卻能背屋走。   
9. 外表白如雪,肚裡一團黑,從來不偷竊,硬說牠是賊。   
10. 小小一條龍,鬍子硬梆梆,活著不見血,死了滿身紅。   
11. 兄弟幾千,做屋相連,做個甜酒擱過年,合個好藥賣仔大價錢。   
12. 小小諸葛亮,獨坐中軍帳,擺起八卦陣,要捉飛天將。   
13. 有翼無毛肚內空,無鐵無銅響如鐘。   
14. 日裡草裡住,夜間空中游,只見尾巴不見頭。  
15. 頭戴紅纓帽,身穿綠羅袍,背上生雙翅,腿上長滿毛。     
16. 大尾巴,尖嘴顏,跳跳蹦蹦採松果,夏天樹上來乘涼,冬天到了洞裡躲。 
17. 小老鼠,真稀奇,兩只翅膀像層皮,白天躲在屋檐下,夜晚出來吃東西。
18. 頭像綿羊頸似鵝,不是牛馬不是騾,吃盡辛苦千里行,能耐渴來能忍餓。
19. 又有腳來又有手,有時爬來有時走,走時好似一個人,爬時又像一條狗。
20. 非狐也非狗,平生愛吃肉,前面架鍘刀,後面拖掃帚。

1.謎底    斑馬
2.謎底    羊
3.謎底    貓
4.謎底    鴨子
5 . 謎底    刺蝟
6.謎底    青蛙
7.謎底    大象
8.謎底    蝸牛
9.謎底    烏賊
10.謎底    蝦子
11.謎底    蜜蜂
12.謎底    蜘蛛
13.謎底    蟬
14.謎底    螢火蟲
15.謎底    蒼蠅
16.謎底    松鼠
17.謎底    蝙蝠
18.謎底    駱駝
19.謎底    候子
20.謎底    狼

badfishboys 發表於 2005-7-13 04:42:02

太多喇...估死人咩

banana1012 發表於 2005-7-13 22:51:59

咁有趣

375 發表於 2005-7-19 00:43:22

回覆 man 的文章

1.斑馬
2.山羊
3.蜘蛛?(唔係動物..)
4.
5.箭豬
6.青蛙
7.six蝪
8.蝸牛
9.烏賊
10.蝦
11.Bee?(唔係動物= =)
12.
13.Penguin~(應該錯..)
14...唸唔明咩係"空中游"
15.
16.松鼠
17.蝙蝠?
18.駱駝掛..
19.
20.狼(應該又係錯既..)
唔知

回覆 man 的文章

19. 又有腳來又有手,有時爬來有時走,走時好似一個人,爬時又像一條狗

走時似個人..我一路唸係2條腳走既野..monkey唔係4隻腳走既咩= =

有d係昆蟲唔係動物..

Thanks Again^^

death123 發表於 2006-5-25 19:08:13

ccccccccccccccccccccccccccccccccccccc

lwsiii 發表於 2006-5-27 21:55:58

系边度稳禁多啊

lok1986 發表於 2006-10-10 15:37:15

有幾個諗唔到
頁: [1]
查看完整版本: 動物迷語