InPowerS.Net

查看: 2951|回復: 6

刀背蛋龜

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

查看全部評分

2/10影的

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
同巴西龜差唔多渣,巴西龜$10
好可愛!我之前也有養!
唔係好識分,佢同其他龜仔有乜分別?
龜分3種
# X7 }. y4 k1 z0 D6 S7 c" R有水龜...陸龜...箱龜3種之分
; i( W/ x/ e  K" G. Z% D" ^巴西同呢種可以分入去水龜% `1 T4 ?! P* }  n& o# G0 E% v" l# x! I
水龜固名要有水先可以生存到...比陸龜唔同一點就係...
2 ~7 W5 t1 u* Z- o* R7 w" `水龜要水到殼個位先為之夠水3 {& o# a& i% c  F8 j# c
不過呢' ^1 W- B7 s: J0 X' d% K
因為龜長期係水入面會令到佢個殼會變軟(特別係龜bb)
' U. I4 R+ R: f" F, v9 n% @' C4 [& T所以要多d帶佢去曬下太陽先冇問題
; `) L. r0 M9 T唔曬太陽有可能會因為個殼變軟左搞到k殼! x# p, Q4 a0 X9 x9 g
不過就算k殼都唔會致死...但係最好就要曬多小小太陽' V0 Q8 o+ H) F1 {" }7 f$ c6 z
另外水龜bb去曬太陽唔可以曬太耐...我見過有d case就係曬太耐...
* {1 S- v8 y4 D脫水失救致死...太陽勁就5~10分鐘俾佢入番水...等佢想再出去先出去再曬多5分鐘左右
1 E4 d& y+ Q* ^0 Z2 L3 Q& e. a8 R如何好似冬天太陽唔勁就可以10~20分鐘5 S4 _+ y5 |8 e  y( F9 x+ k5 r) K
不過都要俾佢濕番水# i& ]; H3 o( Q
話說曬太陽有咩好處呢= =??2 m: M7 b! C( T. t
因為龜bb細細隻抵抗力唔多好,久唔久去曬太陽就可以幫佢天然o今殺殺菌(好過人工殺菌)# c; A8 G  \# k  a1 y: d. Z) O
加強到佢抵抗力就冇o今易有皮膚病...白點...盲眼呢d種種可以致死ge病