InPowerS.Net

查看: 7625|回復: 80

爛臉的女孩

貪靚..係女人既本性...

大眼睛...高鼻子..小咀巴...
尖尖的瓜子臉...雪白的肌膚...修長,豐滿既身材
以上既優點係每個女仔都想擁有..

男仔見到哩d女仔都會望多幾下....

哩個故仔既主角..〔〔雪〕〕..
就係擁有晒女仔既〔美〕
由上望到下...冇1樣野係不足...
整個人都好完美...就似雪1樣純潔
係佢身上搵唔到任何破綻...

〔〔雪〕〕好似佢既媽媽..
雪既媽媽天生擁有一副〔美〕既面孔..
只可惜...1個〔美〕字就令到佢既1生成為男人既際品
每晚過著1 d 唔係人既生活...任人污辱...
而惟1對佢專1既男人亦離佢而去...
但係佢為左〔雪〕..咩都願意...

雪媽心諗::::只要養大佢...就唔洗再過哩d生活ga啦!!

雪由細到大都好爭氣...佢知道媽媽搵$辛苦..
佢好努力讀書....自己識照顧自己....
只可惜....係雪9歲果年....
雪媽因為愛滋病死左...
雪媽死之前留左封信比雪..

我既乖女:

雪…媽媽遲d可能要去1個好遠既地方...
     唔可以再照顧你啦!我知你乖女...你從來冇令過我失望..
     床底下有d$...d $係用黎留比你讀書ga...媽咪唔係你身邊...
     你要自己照顧自己呀...要努力d呀...大個做1個有用既人
     唔好重返媽咪條舊路...媽咪會1直睇住你ga....
     你有d唔開心就同媽咪張相講la...
     仲有唔好相信男人....係哩個世界上..男人係冇個好ga...
     媽咪張梳妝抬有好多條巴痕...你將佢1條條咁貼落塊面度..
     咁樣會對你都會好....唔會有男人埋你身ga啦...
     你記得要保護自己呀...永遠都唔好除條巴痕出黎呀!
     記得媽咪講既野呀....我時日無多la...
     你要堅強....唔好喊呀..媽咪會等你出頭既1日ga...

(突然封信有1灘血)

雪就係拎住哩封信...喊捉3日3夜...

雪: 媽咪...................

ar雪將1條條既巴痕貼上塊面.....
ar雪唔敢相信鏡入面既自己...成塊面好似爛左咁...

從此ar雪戴住哩個假面具做人...
ar美同柏熙唱完之後.....

美:ar雪....你想唱咩歌呀?我幫你點ar..

雪:你唱la....我唔識唱ga....

美:黎啦!當陪下我la...

.....
 .....
 .....(廢話唔多講)

最終ar美都迫到ar雪陪佢la...

暉仍然都係1直望住ar雪....

柏熙::坐係ar暉隔離..

柏熙:喂..死仔..做咩成look木咁坐係度呀?

暉:你望下ar雪....

之後柏熙就望過去………呆左咁望住ar雪....

暉:佢冇左d巴痕真係好靚..

柏熙:望咩呀..黑蚊蚊係人都靚ga啦 !!
   出到去又咪係爛既!!
   (其實係哩1刻..柏熙都覺得ar雪好靚)

暉:.......(無言)

柏熙:喂..你唔係..咩咩咩咩佢呀?

暉:痴線..你都識講la....出到去又咪爛既..我先唔會鐘意

柏熙:(拍左ar暉2下博頭)

自從哩1次之後,,,,ar暉對係k房入面既ar雪有感覺...

佢對ar雪好好....但係..1出到k房就係另1個人..

就連ar雪自己都feel 到ar暉係點對佢....

唱完k...就去1齊柏熙屋企玩......

又食..又玩..又跳...又飲....猜拳等...

除左ar雪同柏熙之外..佢地2個都飲醉晒..

雪:ar美.....喂..醒下la…

柏熙:佢點呀?(針左杯水比我)

雪:飲到好醉呀!

(之後柏熙扶左ar美入佢間房)

柏熙:你幫我睇住ar暉先呀...我睇下ar美點...

雪:哦..

之後ar雪就扶ar暉訓sofa....

突然ar暉捉住ar雪.....
暉:雪..

雪:(令轉面)(ar雪估到ar暉想同佢講咩)

暉:琴晚呢..我..

雪:我明ga啦.....

暉:你...真係明?

雪:吾..(行番埋位)

ar雪哩1刻知道..男仔就係咁ga啦....

醉左點都得..之後就想你當冇事發生過..

�者ar雪個媽媽就係每日都會過哩個階段..

如果ar雪冇晒d巴痕..ar暉同柏熙會對ar雪點??

就好似係k房入面咁..1個字〔好〕

ar雪終於明白..ar媽講既野係岩ga 啦...

當然就係同自己既愛人1齊渡過ga啦.....

聖誕節前夕..ar美上ar雪屋企搵佢..

叮噹叮噹!

ar雪1開門..

美:歡唔歡迎我呀?(放低晒d行李)

雪:緊係歡迎la....

美:咁我可唔可以係度住幾日呀??

雪:(好奇怪)點解既?

美:冇呀.....陪你過聖誕節呀麻....

雪:好la...(幫ar美拎行李)係呢..
  你唔搵柏熙陪你既??

美:唔想提佢la....

雪:你地..做咩呀?

美:冇呀..日日對住佢都悶la....

由哩1日開始....ar美就搬左去同ar雪住....

ar雪發覺....每1晚ar美都係度煲電話粥…(用佢自己部手提)

成日神神秘秘咁出去.....又開開心心咁番黎...

平安夜果日.....下晝....ar美又諗住出去la...

美:ar雪...你睇下我...靚唔靚呀?(轉左個圈)

雪:你不嬲都咁靚ga啦...

美:(係咁笑)

雪:我煮左野食喎....你唔食埋先走??

美:唔食la...我夠鐘la....

突然..叮噹叮噹 !!

美:e..有人黎搵你既?

雪:我都唔知呀...(走去開門)

原來係柏熙 ...

雪:柏熙?(好奇怪)

美::::柏熙?(即刻哩埋係房)

柏熙:你知唔知ar美去左邊呀?? (好殘既柏熙)

雪:ar美??(令轉面)
 心諗:::e..唔見左既..

之後ar雪大嗌ar美個名

雪:ar美...柏熙搵你呀..

點知冇人應ar雪..

雪:你等等先呀..(入左房搵ar美)

點知ar美做口型同ar雪講..

美:話我唔係度呀..你話我出左去..

雪:點解...??

美:你唔好理la...快d la....(推ar 雪出去)

ar雪出番去...

雪:er.....ar美佢原來岩岩出左去..

柏熙:咁你知唔知佢去邊?

雪:唔知..

柏熙:咁..算la...

雪:er.....你地...發生左d咩事??

柏熙:佢同我講分手..

雪:分手?(好昂然)

柏熙:算la...冇野la..(之後走左)

ar雪關埋對門之後..即刻衝左入房..

雪:喂..你地2個夠竟做咩呀?

美:佢係唔係走左la??

雪:你做咩冇lala同佢講分手呀?

美:我識左第2個 la..佢對我好好ga...
  又靚仔又有型..我唔同你講la...我今晚要同佢出去呀..
  你早d訓la...唔洗等我番黎ga..

雪:喂..(越叫越走)
  唉..點解會咁ga....
ar雪突然覺得哩1刻好孤獨..
雪:::唔知ar美仲係唔係嬲緊我呢??

柏文認唔認得ar雪...佢已經覺得唔重要la...
冇野係比得上哩段友誼ga!

ar雪換好晒衫....決定上柏文屋企搵ar美....

佢諗定晒1陣見到ar美有咩同佢講....

仲要..忘記以前..

叮噹叮噹..

柏文:邊個..(1開門見到ar雪....都好後悔開左門)

雪:(1見到佢就好掛住佢)我搵ar美...

柏文:佢係廁所..你入黎等佢la...

ar雪就入左柏文間屋la…

佢周圍望.....變晒la....成間屋都變晒la…

同以前唔1樣.......

柏文媽:ar仔....我要番美國做野la...
     你自己照顧自己ar...

柏文:吾..得ga啦..

柏文媽對住ar雪笑左笑就走la..佢唔認得ar雪....

佢同以前冇分別..成日都要周圍去..

自從佢老公死左之後..佢亦認為賺錢係重要過任何野..

只要有$..柏文就會幸福..哩個係佢1直既諗法

ar美1出到黎就見到ar雪坐左係度....

美:你點會黎哩度ga??(估唔到第1句係咁講野)

雪:我黎哩度同你講sorry ga!

美:(笑)其實我都有唔岩既..

雪:(笑番)

雪:咁我..走先la...我唔左你地la..

美:咁我下次約你出黎玩呀..

雪:好la...咁我走la..88(走左)

係屋入面

柏文:嘩..撞鬼咩?神早流流撞上黎..

美:鬼叫你開門比佢ar??

柏文:點鬼知姐?早知係佢就唔開la...

.....
  .....(廢話唔多講)

ar雪慢慢咁行番屋企....話晒今日都係新1年既第1日..

咩都由今日重新開始..ar雪未入屋,,,,

已經見到ar暉企係門口等佢....

雪:暉......??
暉:你番黎la???

雪:係呀....你搵我有事?

暉:你唔記得左la??我地今日約左去唱k ga麻..

雪:唱k??(心諗:::有約過咩?)

暉:係呀....柏熙佢地係樓下等緊你呀...

雪:柏熙?(成個人醒晒)

之後就落左去la...見到柏熙冇黎精神咁企左係度....

仲有ar美同柏文.. ...

柏文1見到ar雪就細細聲同ar美講...

柏文:原來佢係度呀?

美:ar暉都冇講過....

其實....ar暉...柏熙....根本都唔知柏文會去- -

佢地冇諗過ar美根本唔理柏熙既感受..同埋柏文去...

而柏熙冇出過聲....佢亦冇話走....

去到k房.....
1入到去就黑蚊蚊la...
ar雪坐左係度...
不單止柏熙同ar暉覺得佢好靚.....今次連柏文都覺....

柏文望住ar雪諗番起佢小學識果個ar〔雪〕

因為佢地好似樣...(其實係同1個人)

而柏文注視ar雪哩個動作....比ar美睇到..

柏文:ar雪全名叫咩名呀?
(咁岩佢以前小學同學又係叫ar雪...哩個又係叫ar雪..)

美:做咩呀?(勁唔据)

柏文:冇呀..問下之麻..

美:(冇理佢)

本新開開心心既ar美....比柏文哩1刻激起佢既妒忌...

講真..係k房既ar雪真係靚過ar美好多...

美:ar暉....開番燈la...(好唔据)

暉:做咩呀?(開番左燈)

柏文開番燈之後...即刻轉移視線......

柏文:d光殘住晒點唱k呀?

美心諗:: 佢好嬲....佢好憎ar雪.....不過..出到去..佢又咪爛樣
   哩樣野冇得變ga!(佢1直用哩個諗法黎安慰自己)

較番黑之後....柏文無時無刻都望下ar雪.....

唔單止ar美發覺....連a暉都覺 .....

但係係k房既ar雪就咩都唔覺....

佢只係覺柏熙好唔開心....係咁拎住部電話禁禁禁..

突然..柏熙自己行左出去....

ar雪1直望住佢出左門口....

雪:我去廁所先..(其實哩1下....個個都估到ar雪鐘意既係邊個)

ar雪出到去.....佢咩人都唔見....

只係見〔exit出口〕對門搖搖下...ar雪就知柏熙入左去la..

1開門....佢已經見到柏熙坐左係度〔食煙〕

哩樣野係咁耐以黎....ar雪都未見過....

ar雪冇理佢....1手將支煙掉左落地....ar雪隻手比煙頭6左下...

佢好痛....但係佢扮晒冇野咁....

雪:你幾時開始食煙ga??

柏熙:(冇理佢)

雪:點解你會變到咁ga??你平時唔係咁ga...

柏熙:你好煩呀....咩都關你事....(撞開ar雪衝左出去)

雪:(跟住佢)